Story

Bommen onder de Boomse bruggen

September 4, 1944 / September 4, 1944

Belgium

BevrijdingOverwinning en nederlaag

Share

De bevrijders komen eraan. Op 4 september snellen Britse tanks richting Boom. Hun missie: Antwerpen en de haven zo snel mogelijk bevrijden. Net voor Boom wacht de laatste grote hindernis. De autoweg gaat er over twee bruggen, eerst over het kanaal Brussel-Rupel, daarna over de Rupel.

Duitse soldaten staan klaar om de bruggen te doen springen. Als dat gebeurt, winnen de Duitsers tijd om de geallieerde opmars te vertragen. Een extra Duitse divisie is al onderweg vanuit Nederland.

Een Belgisch plannetje 

Ter hoogte van het Fort van Breendonk kan een Belgische man de eerste Britse tanks doen stoppen, net uit het zicht van de Duitsers op de Boomse bruggen. Het is Robert Vekemans, een voormalig genieofficier. Hij wijst de geallieerden op het gevaar van de Boomse bruggen die zullen springen en stelt een alternatief voor. In Willebroek is er een onbewaakte pontonbrug over het kanaal, wat verder in Klein-Willebroek een brug over de Rupel. Op die laatste zijn explosieven aangebracht, maar ze is nauwelijks bewaakt.

De Duitsers verrast

De geallieerden gaan mee in het plan van Vekemans. Hij leidt drie tanks via de alternatieve bruggen over het kanaal en de Rupel, in Willebroek en Klein-Willebroek. De Duitsers slagen er niet in om die laatste te doen springen. De tanks rukken dan verder op naar de Rupelbrug in Boom en vallen de Duitsers in de rug aan. Die zijn compleet verrast en geven zich over. De belangrijkste brug over de Rupel is veroverd. De weg naar Antwerpen ligt open.

Toeristische informatie

www.boom.be, www.scheldeland.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be