Belgium / Story

Bevrijd, maar nog steeds onder vuur


Share


Op 6 maart 1945, rond tien uur ‘s avonds slaat een Duitse vliegende bom in op het Heuvelplein. Het projectiel komt neer op de hoek van de Nieuwstraat en de Beliestraat en vernielt het café en de woning van de familie Elst. Er vallen 14 doden.

Op 6 maart 1945, rond tien uur ‘s avonds slaat een Duitse vliegende bom in op het Heuvelplein. Het projectiel komt neer op de hoek van de Nieuwstraat en de Beliestraat en vernielt het café en de woning van de familie Elst.  Er vallen 14 doden. De familie Elst en een buurmeisje sterven. Enkel zoon Jos is op dat moment niet thuis en overleeft de ramp. Ook een buurman wordt later dood gevonden.  Net als vijf Britse militairen die onder het puin vandaan worden gehaald.  Bovenop het menselijke leed is de materiële schade rond het plein enorm. Een twintigtal huizen, het gemeentehuis en brouwerij Wesenbeek zijn zwaar getroffen.

Sinds 22 oktober 1944 is Essen bevrijd van de Duitse bezetter. Maar de Tweede Wereldoorlog is nog niet voorbij. Antwerpen en zijn haven worden een Duits doelwit na de bevrijding. Duitsland terroriseert de regio met vliegende bommen. In Essen slaan een 60-tal V-bommen in.

Toeristische informatie

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be