The Netherlands / Audiospot

The assault on the Walcheren Causeway

Bevrijding

Bookmark

Share

Directions


In de Tweede Wereldoorlog is de Sloedam (destijds een dijk van 1.000 meter lang en slechts 45 meter breed) de enige toegang tot Walcheren vanuit Zuid-Beveland. Door de aanwezigheid van Franse troepen wordt na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 in Zeeland de strijd nog voortgezet. Op 17 mei 1940 om 09.20 uur opent de vanuit het Oosten oprukkende 9. Kompanie/SS-Regiment “Deutschland” van de Verfügungs-Division de aanval vanuit Zuid-Beveland. De Fransen van o.a. het 224éme Régiment d' Infanterie van de 68éme Division d' Infanterie bieden heftig verzet en slaan diverse aanvallen af. Om ongeveer 17.00 uur moeten de Fransen zich toch terugtrekken. Diezelfde avond volgt de overgave van Walcheren en Zuid-Beveland. De Fransen tellen negentien gesneuvelden, de Duitsers vijftien.

Aan het eind van de oorlog is de Sloedam wederom het toneel van hevige strijd.  Vanaf eind oktober 1944 moeten de geallieerden het opnemen tegen de Duitse bezetting van Walcheren. Die strijd begint met een aanval over land via de Sloedam op 31 oktober 1944 door Canadese troepen van de 2nd Canadian Infantry Division. The Black Watch of Canada (RHR), The Calgary Highlanders en Le Régiment de Maisonneuve van de 5th Canadian Infantry Brigade voeren achtereenvolgens vier frontale aanvallen uit. Het eerste ingenomen bruggenhoofd op Walcheren kan slechts enkele uren worden vastgehouden. Men moet weer terugtrekken. Op 2 november wordt de aanval (Operatie Magnetise) overgenomen door het1stBn The Glasgow Highlanders van de 52nd (Lowland) Infantry Division. In de middag van 3 november kan de Sloedam definitief worden ingenomen.  Tijdens de strijd om de Sloedam, durend van 31 oktober toten met5 november 1944 , sneuvelen vijfenveertig Canadezen en negentien Britten.

Om het vastgelopen offensief van de Tweede Canadese Infanteriedivisie op de Sloedam te ondersteunen, besluit men de Duitse eenheden aan de Walcherse zijde te verrassen door een nachtelijke aanval vanuit de kleine haven Zuid-Kraaijert, vlakbij Nieuwdorp, over het water en de modder van het Sloe. Gedurende de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 1944 steken Schotse soldaten van het 6de bataljon De Cameronians (SR) met bootjes het water over en daarna de slikken van het Sloe; 2 kilometer ten zuiden van de dam. Deze geheime aanval, codenaam operatie Mallard, is succesvol. De Duitsers verwachten de geallieerden hier niet en moeten zich terugtrekken. Op de Sloedam wint de Tweede Canadese infanteriedivisie hierdoor terrein en op 5 november geven de Duitsers zich gewonnen.

De huidige monumenten vormen een eerbetoon aan de dappere geallieerde militairen die hier op en rond de Sloedam en bij de strijd om het Sloe hun leven gaven voor onze vrijheid.

Visit the Zeeuwse Ankers website (Zeeland Anchors) for comprehensive information, personal stories and videos about the Battle of the Scheldt.

Postweg-Langeweg, Arnemuiden