Belgia / Historia

De Slag om Geel

DestructionFightingLiberationVictory and defeat

Udostępnij


7 września 1944 / 13 września 1944

Antwerpen is bevrijd, maar de Duitsers verschansen zich achter het Albertkanaal. Het Commando van de Britse 50ste Northumbrian Infanteriedivisie kiest ervoor om bij Geel het kanaal over te steken. De Britten stellen een brigade op in Geel-Punt en een in Geel-Stelen.

Na de vlotte opmars door Frankrijk en de snelle bevrijding van Antwerpen, verwachten de geallieerden een gemakkelijke oversteek, maar het draait anders uit. De Duitsers reorganiseren zich en wachten de Britten op. De ‘Slag om Geel’ wordt een van de zwaarste veldslagen van de bevrijding op Belgisch grondgebied, vanwege het hoge aantal slachtoffers, de grote vernielingen en de intensiteit van de gevechten.

In de nacht van 7 op 8 september starten de Britten hun offensief, een kilometer ten oosten van Geel-Punt. De eerste poging om in Stelen het Albertkanaal over te steken, start de volgende dag om 18.30 uur. Vanaf de overkant volgt onmiddellijk Duits verdedigingsvuur. Ondanks de beschietingen en meerdere verliezen slaagt de Britse brigade erin om het kanaal in stormboten over te steken.

Op 9 september ‘s avonds gaan de Duitsers in de tegenaanval. Er volgt een helse, chaotische nacht. Kleine groepen Duitse en Britse soldaten raken in elkaar verstrengeld. De Duitse infanterie kan rekenen op gepantserd antitankgeschut. Toch komt er geen Duitse doorbraak.

Uiteindelijk kunnen de twee Britse brigades hun bruggenhoofden verenigen op 10 september. Het loopt van Poiel via de Doornboom naar Wilders. De volgende stap is de herovering van Geel-Centrum. Dat lukt pas op 13 september.