Pays-Bas / Cimetière

Laatste rustplaats in Ruinerwold


Favoris

Partager

Itinéraire


Een Engelse Halifax bommenwerper was op weg naar Berlijn om daar, nog net voor 1944 zou beginnen, dood en verderf te zaaien. Zover kwam het niet. Een Duits jachtvliegtuig opende het vuur op het enorme toestel met zeven bemanningsleden. Een monument langs de Hardenweg bij Ruinerwold geeft ongeveer de plek aan waar het toestel neerstortte.

Alle zeven inzittenden van de bommenwerper kwamen om het leven: zes Engelsen en één Canadese bombardeur. Zes van de zeven bemanningsleden zijn indertijd gevonden, hiervan werden er vier geïdentificeerd, ze zijn begraven op de begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold (waarvan twee als onbekend).  

Het zevende slachtoffer is nooit gevonden, maar zou op last van de Duitsers ergens op de akker zijn begraven waar het vliegtuig neer kwam. Ook twee zoektochten van de Koninklijke Landmacht (de BIDKL) in 2017 en 2018 hebben niets opgeleverd. Het speuren gaat nog steeds door. 

Het monument is op 3 mei 2017 onthuld. Bij deze onthulling waren van drie omgekomen bemanningsleden familieleden aanwezig.  Inmiddels is er ook een informatiebord geplaatst door de stichting Historie van Ruinerwold. Elk jaar worden er bloemen gelegd. Op de begraafplaats zijn de zes graven in beheer bij de Commonwealth War Graves.